EU-roaming, mint itthon 2017-07-19T10:49:48+00:00

Eu-roaming, mint itthon

Június 15-étől vége az európai utazások idején gyomorgörccsel indított hazatelefonálások, félve fogadott hívások időszakának. A nyaralások vagy éppen telelések alatt a jövőben ugyanannyiba kerül a telefonálás és az adatforgalom, mint itthon. A külföldön dolgozóknak, gyakorta utazóknak vagy ingázóknak azonban figyelniük kell, mert a méltányos használaton túli többletforgalmat továbbra is kiszámlázzák a szolgáltatók.

Az Európai Unió 2017. június 15-től eltörölte a kiskereskedelmi roaming többletdíjakat. Ettől az időponttól az előfizetők belföldi díjszabás mellett használhatják a telefonjukat az EU tagországokban és az 1-es roaming díjzóna további országaiban.

A „roaming, mint otthon” koncepció a perc-, az SMS- és MMS-díjakat, valamint az adatforgalom díját is érinti.

A „csoporton belüli hívás” opció kedvezményei EU-roaming hívásokra nem vonatkoznak. A csoporton belüli hívásokat hálózaton kívüli percdíjjal számlázzuk ki.

Az előfizetők tehát időszakos európai utazásaik során a hazai feltételeknek megfelelően tudják igénybe venni a mobiltelefonáláshoz kapcsolódó szolgáltatásokat, többletdíj megfizetése nélkül. Így a magyarországi, valamint az EU-roaming országok hálózatába indított hívások díjai megegyeznek az előfizetők belföldi, hálózaton kívüli mobil-, illetve vezetékes hívásainak díjával – a méltányos használat keretein belül.

Az EU-rendelet lehetőséget biztosít a szolgáltatóknak, hogy a méltányos roaming-használaton túli telefonálásért és adatforgalomért többletdíjat számlázzanak ki.

Többletdíjak a méltányos használat keretein felül 2017. július 1-ig: Díjtételek
Hívásindítás 1-es roaming díjzóna országaiba:

SMS küldés az 1-es roaming díjzóna országaiba:

MMS küldés az 1-es roaming díjzóna országaiba:

Adatforgalom az 1-es roaming díjzóna országaiban:

19,17 Ft/perc

7,66 Ft/SMS

19,17 Ft/MMS

17,82 Ft/MB

Többletdíjak a méltányos használat keretein felül 2017. július 1-től: Díjtételek
Hívásindítás 1-es roaming díjzóna országaiba:

SMS küldés az 1-es roaming díjzóna országaiba:

MMS küldés az 1-es roaming díjzóna országaiba:

Adatforgalom az 1-es roaming díjzóna országaiban:

12,68 Ft/perc

3,96 Ft/SMS

7,92Ft/MMS

2,77 Ft/MB

A méltányos használat fogalmát a visszaélések elkerülésére vezette be az EU. Az életvitelszerű külföldi tartózkodást vagy munkavállalást, a határmenti ingázást és a rendszeres utazást nem tekintik az új szabályozással összeegyeztethetőnek. A szolgáltatók ennek jegyében fogalmazták meg a kereteket.

A Netfone Telecomnál a méltányos használat feltétele, hogy a vizsgált időszakban az előfizető összesített roaming-forgalma nem haladhatja meg a belföldi 4 havi átlagos összforgalmat, vagy a „roaming-napok” száma nem haladhatja meg a hazai hálózaton töltött napok számát.

(A vizsgált időszak 2017. június 15-ét követően négy hónappal később, október 15-től értelmezhető. Ezt követően már egyre szélesebb időintervallumot lehet vizsgálni, míg 2018. június 15-től mindig egy éves periódust nézhetünk: eléri-e az összesített roaming-forgalom az átlagos négyhónapos belföldi összforgalmat.)

Másként fogalmazva, addig szinte biztosan méltányos a használat, amíg az előfizető:

  • nem használja többet külföldön a telefonját, mint az itthoni forgalom negyede
  • nem tölt több időt külföldön, mint itthon.

Havonta átlagosan egy hét – vagy három-négy hónapon belül néhány hét – európai utazás melletti telefonhasználat még minden bizonnyal a méltányos kategórián belül lesz majd, de minden esetben egyedileg vizsgáljuk meg az adott előfizető forgalmát és hívásszokásait.

A meghatározott kereteket várhatóan túllépő roaming-használat észlelése esetén a Netfone Telecom visszacsatolást küld az előfizetőnek.

A Netfone Telecom szem előtt tartja az előfizetői érdekeket, a fenti keretek meghatározásakor figyelembe vette a hatósági előírásokat, valamint az átlagos roaming használati szokásokat is. Az előfizetőknek nem kell aggódniuk, ha nyáron vagy télen, az időszakos utazási szezonban többször használják a telefonjukat, mert a keretek meghatározásakor 4 havi forgalmat veszünk alapul.

Roaming GYIK

Összeszedtük a szabályozás megváltozása óta leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat. Olvasd őket haszonnal a Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) oldalon, és ha újabbal bővítenéd a sort, jelezd nekünk.

Roaming díjak

Ha hálózaton belül ingyen beszélsz itthon, ugyanezzel a 0 forintos percdíjjal telefonálhatsz-e az EU-roaming 1-es díjzónában? Mi számít barangolás közben nemzetközi hívásnak?

– Ha az EU-roaming 1-es díjzónában vagy és haza telefonálsz, akkor az előfizetésednek megfelelő belföldi, hálózaton kívüli mobilhívás díjával kell számolnod.

– Ugyanez a helyzet akkor is, ha európai barangolásod idején EU-roaming 1-es díjzónába tartozó számot tárcsázol. Vagyis ez esetben is hazai, hálózaton kívüli tarifával beszélsz, ez sem lesz nemzetközi hívás tehát.

– Fontos: a hazai, zárt csoporton belüli 0 Ft-os percdíjak egyik esetben sem érvényesek, se akkor, ha haza, se akkor, ha bármely uniós tagállamba telefonálsz. Ha korlátlan csomagban vagy, és azért beszélsz ingyenesen, akkor ugyanez igaz lesz az 1-es díjzónás roamingolás közben.

További részletek, díjzónás tarifatáblázat ebben a TÁBLÁZATBAN.

Mobilinternet

A Netfone Telecom által értékesített önálló Mobilinternet tarifacsomagok, melyek nem azonosok a mobilelőfizetéshez vásárolható adatopciókkal, továbbra is kizárólag belföldön használhatók, ezekre az új roaming-szabályozás nem vonatkozik.

Az 1-es díjzóna

Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Egyesült Királyság (Anglia), Észtország, Finnország, Francia Guyana és Martinique, Franciaország, Gibraltár, Görögország, Guadeloupe, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Lengyelország  Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Monaco, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Reunion, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Törökország.

Monaco, Svájc és Törökország június 15-től tagja az 1-es roaming díjzónának.

További információk a roamingról és a zónákról az Általános Szerződési Feltételekben: itt (19. oldaltól).

Ha további kérdéseid vannak, ügyfélszolgálati munkatársaink és a Mobilháló ügyfélmenedzserei is készséggel válaszolnak, elérhetőségeiket itt és itt találod!